Chyba każdy z nas słyszał powiedzenie: „Cudze chwalicie, swego nie znacie!” Czy to prawda? Czy w przypadku kuchni śląskiej to też się sprawdza? Nie doceniamy swoich regionalnych potraw? Przyciągają nas różne kuchnie świata. Na każdym rogu, „od ręki” możemy zjeść pizzę, makarony czy tiramisu. Zachwycają nas kolory i wyraziste smaki kuchni indyjskiej. W sobotę wieczorem zamawiamy „chińskie” albo kebaba. A co z kuchnią śląską?
Ah ten Ślōnsk…
Jak często jemy tradycyjne śląskie potrawy? I jak dużo o nich wiemy? Przychodzimy do Was z ciekawostkami o tradycji Górnego Śląska. Oto trzy propozycje potraw z kuchni śląskiej i szczypta historii na ich temat.
Wodzionka
Nazywana też sznelką, (z niemieckiego schnell to „szybko, prędko”) to śląska zupa, która kiedyś kojarzyła się z biedą. W XIX wieku stanowiła jeden z głównych pokarmów rodzin wiejskich i robotników, chociaż pojawiała się też u bardziej zamożnych. W biedniejszych domach spożywano ją na śniadanie, obiad i kolację, lub była jedynym posiłkiem w ciągu dnia. Jeśli jednak nie znacie wodzionki, przyrządzamy ją z chleba i czosnku, z dodatkiem smalcu lub masła zalanego wrzątkiem. Zupa ta wiąże się zatem z tradycją pełnego wykorzystania czerstwego chleba, co symbolizowało śląską skromność i oszczędność. Dla wielu osób to część kultury i historii, która przypomina o skromnych początkach życia śląskich rodzin.
Rolada Śląska
Początki rolady sięgają końca XIX w. Była przygotowywana już w okresie międzywojennym. Początkowo ludzie jedli ją okazjonalnie, głównie na weselach, a z czasem zaczęła się pojawiać na różnych uroczystościach. W końcu dotarła na nasze stoły na niedzielny obiad i pewnie u wielu z Was gości tam do dziś. Kiedyś jej głównym składnikiem było mięso wołowe, które kojarzyło się z dobrobytem, ponieważ dużo trudniej było je zdobyć. Natomiast teraz roladę jemy również z mięsem wieprzowym, najczęściej w towarzystwie modrej kapusty. W innych częściach Polski roladę możemy spotkać jako „zrazy”. Dokładny przepis znajdziecie w naszym artykule poświęconym Królowej śląskiej kuchni.
Kluski Śląskie
Ale jak to tak, rolada bez klusek? Kultowe kluski śląskie to nieodłączny element Górnego Śląska. Obecnie możemy je zjeść z różnymi rodzajami mięsa, ale to właśnie z roladą stanowią parę idealną. O tych „gumiklyjzach” krąży nawet legenda, która przyczyniła się do nazwania jednej z atrakcji turystycznych we Wrocławiu „Bramą Kluskową”. Przypuszcza się, że pierwsze wersje klusek pojawiły się w XVIII lub XIX wieku, kiedy to na śląskich stołach pojawiały się ziemniaki, które stały się jednym ze składników klusek. To smaczna potrawa, która pełni ważną rolę w tradycji i kulturze Górnego Śląska. Jest pewnym symbolem, a każda śląska gospodyni mogłaby się poszczycić swoim unikalnym przepisem na tę wyjątkową potrawę.

Kluski Śląskie - niezbędny dodatek do każdej rolady
Każda kuchnia to pewna tradycja. Za kuchnią śląską stoją wspomnienia. My pamiętamy naszą babcię, która w niedzielny poranek przygotowywała ciasto na kluski. Popołudniem siadaliśmy wszyscy razem przy stole nad pyszną roladą. Nie każdy lubi kuchnię śląską, ale na pewno wielu z nas kojarzy się ona z dobrymi wspomnieniami, rodziną i ciepłem. A co Wy uważacie o tradycyjnych potrawach Górnego Śląska? Podzielcie się z nami swoimi historiami!