W upalne dni nasze ciała tracą o wiele więcej płynów. Nawodnienie jest ważne przede wszystkim dla zapewnienia właściwego funkcjonowania organizmu. Orzeźwiające napoje, takie jak lemoniada, mrożona herbata czy koktajle nie tylko świetnie nawadniają, ale również dostarczają nam niezbędnych witamin i elektrolitów.
Dlaczego warto pić naturalne domowe napoje?
Oczywiście, że łatwiej pójść do sklepu i kupić gotowy napój, który na dodatek jest schłodzony, jednak wybór domowej lemoniady czy koktajlu ma wiele zalet.
- Świeże owoce i zioła używane w tych napojach dostarczają cennych składników odżywczych, takich jak witamina C, potas czy antyoksydanty.
- Domowe napoje nie zawierają konserwantów, sztucznych barwników i nadmiaru cukru, co jest korzystne dla naszego zdrowia. Dosłownie wiemy, co jemy!
- Zioła i owoce, takie jak mięta czy cytryna, wspomagają procesy trawienne i mogą przynieść ulgę w dolegliwościach żołądkowych.
- Regularne spożywanie napojów bogatych w witaminy i antyoksydanty może wspomagać nasz układ odpornościowy, pomagając w walce z infekcjami i przeziębieniami.
To, co dacie się namówić mrożony napój własnej roboty? Oto kilka przepisów.
Lemoniada arbuzowa
Sposób przygotowania:
- Pokrój arbuza na kawałki i usuń pestki. Włóż kawałki arbuza do blendera i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Przecedź zblendowany arbuz przez sitko, aby pozbyć się pulpy, uzyskując klarowny sok arbuzowy.
- W dużym dzbanku połącz przecedzony sok arbuzowy, świeżo wyciśnięty sok z cytryny i miód lub syrop z agawy. Mieszaj, aż miód całkowicie się rozpuści.
- Dodaj zimną wodę do mieszanki arbuzowo-cytrynowej i dokładnie wymieszaj. Spróbuj lemoniady i w razie potrzeby dodaj więcej miodu lub syropu z agawy.
- Napełnij szklanki kostkami lodu i wlej lemoniadę. Udekoruj każdą szklankę listkiem mięty dla dodatkowego orzeźwienia i estetycznego wyglądu.
- Przed podaniem możesz schłodzić lemoniadę w lodówce przez około godzinę, aby była jeszcze bardziej orzeźwiająca.
Klasyczna mrożona herbata
Sposób przygotowania:
- W dużym garnku zagotuj 4 szklanki wody. Kiedy woda zacznie wrzeć, zdejmij garnek z ognia.
- Wrzuć torebki herbaty do gorącej wody. Jeśli używasz herbaty liściastej, umieść ją w zaparzaczu do herbaty lub luźno wrzuć do wody i później przecedź.
- Pozwól herbacie parzyć się przez 5-10 minut, w zależności od preferowanej intensywności smaku.
- Po zakończeniu parzenia, usuń torebki lub przecedź herbatę. Dodaj cukier do jeszcze gorącej herbaty i mieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści.
- Jeśli lubisz cytrynowy smak, dodaj świeżo wyciśnięty sok z cytryny do herbaty i dobrze wymieszaj.
- Pozwól herbacie ostygnąć do temperatury pokojowej. Następnie wstaw herbatę do lodówki na co najmniej godzinę, aby była dobrze schłodzona.
- Napełnij szklanki kostkami lodu i wlej schłodzoną herbatę. Udekoruj każdą szklankę plasterkiem cytryny i świeżym listkiem mięty, jeśli chcesz.
Koktajl truskawkowo-bananowy
Sposób przygotowania:
- Umyj truskawki i usuń szypułki. Jeśli używasz mrożonych truskawek, nie musisz ich rozmrażać.
- Obierz banana i pokrój go na mniejsze kawałki.
- Włóż truskawki, kawałki banana, jogurt, mleko i miód lub syrop klonowy do blendera.
- Miksuj na wysokich obrotach, aż uzyskasz gładką i jednolitą konsystencję.
- Jeśli chcesz, aby koktajl był bardziej orzeźwiający, dodaj kilka kostek lodu do blendera i ponownie miksuj, aż lód będzie dobrze rozdrobniony i połączony z koktajlem.
- Przelej koktajl do szklanek. Możesz udekorować każdą szklankę świeżym listkiem mięty lub plasterkiem truskawki.
Garść porad, które mogą się przydać
- Jeśli chcesz utrzymać napoje chłodne przez dłuższy czas, użyj dużych kostek lodu.
- Przygotuj kostki lodu z zamrożonymi w środku kawałkami owoców, ziołami lub sokiem.
- Do dekoracji wykorzystaj świeże zioła: miętę, bazylię, rozmaryn lub owoce: plasterki cytryny, pomarańczy czy maliny.
Mamy nadzieję, że Wasze domowe mrożone napoje od teraz staną się Waszym ulubionym przysmakiem w czasie upalnych dni.