Wybór oliwy z oliwek nie powinien być kwestią przypadku. W grę wchodzi szereg czynników, które sprawiają, że poczujemy jej jakość, na którą składa się zarówno niesamowity aromat i smak, jak również właściwości odżywcze. Po które rodzaje oliwy sięgać, aby mieć pewność, że postawiliśmy na ten właściwy? Jakie aspekty wziąć pod lupę? Sprawdź!
Jak powstaje oliwa z oliwek i jakie są jej rodzaje?
Dobrej klasy oliwa z oliwek powstaje ze starannie wyselekcjonowanych owoców, które poddawane są procesowi tłoczenia w niskiej temperaturze (27-32 st. Celsjusza). Stawiając na oliwę z oliwek tłoczoną na zimno masz pewność, że nie jest ona poddawana modyfikacjom już po jej wyciśnięciu. Mamy do czynienia z nieskazitelną konsystencją w duecie ze świeżym smakiem. Na próżno szukać oczyszczania i rafinowania, stąd też wiadome jest, że produkcja przebiegała bezproblemowo, a po oliwie możemy spodziewać się wszystkich jej dobroczynnych właściwości.
Trzeba jednak pamiętać o tym, że oliwa z oliwek niejedno ma imię – jedna drugiej nie jest równa. Najlepszym jej rodzajem jest oliwa z oliwek extra virgin. Jest ona pozyskiwana z owoców, których kwasowość nie przekracza 0,8%. Wyróżnia ją świeży smak i zapach. Sięgając po nią mamy pewność, że jest to produkt, w skład którego wchodzi 100% sok wyciśnięty z całych owoców metodą mechaniczną. Nie ma w niej miejsca na rozpuszczalniki.
Kolejnym rodzajem tego oleju jest oliwa z oliwek virgin, którą wytwarza się z owoców o kwasowości poniżej 1,5%. W zestawieniu z poprzedniczką wypada gorzej pod względem smaku – ten jest nieco uboższy. Można także sięgać po nieco gorszej jakości niż poprzedniczki – oliwę z oliwek pure, czyli mieszankę oliwy z pierwszego tłoczenia i rafinowanej. Na końcu stawki plasuje się oliwa z oliwek – mieszanka oliwy i oliwy z pierwszego tłoczenia. Owoce mają kwasowość nie większą niż 2%. Na tle innych wypada dość blado – zarówno pod względem smaku, jak i właściwości odżywczych.
Włoska oliwa z oliwek
Mówisz włoska kuchnia – myślisz olio extra vergine. Jest uwielbiana na całym świecie – tak chętnie dodawana do tradycyjnych makaronów rodem ze słonecznej Italii, jak również pizz. To, że włoska kuchnia stoi oliwą wie każdy amator tamtejszych rarytasów. Najlepsza włoska oliwa z oliwek jest efektem stuleci doświadczeń w jej produkcji. Jej smak to istna uczta dla podniebienia. Oliwy pochodzące z Toskanii, Abruzji, czy też Sycylii i Umbrii na długo pozostają w pamięci. Posiadają certyfikaty DOP lub IGP, co oznacza, że są włoskim produktem regionalnym.
Sięgając po włoską oliwę z oliwek extra vergine dostarczasz sobie niezapomnianych wrażeń kulinarnych w duecie z pewnością, że sięgasz po produkt wysokiej jakości. Stawiając na oliwy od dobrych producentów możesz liczyć na to, że powstają odmian oliwek Leccino i Frantoio dojrzewających z dala od różnego rodzaju zanieczyszczeń. Smak oliwy wyróżnia się bogactwem nut – od przyjemnego migdału, po kwiaty i orzeźwiającą, soczystą trawę. Towarzyszy im delikatna goryczka i subtelny posmak pieprzu, który pozostaje na podniebieniu. Nic więc dziwnego, że włoska oliwa z oliwek to zdrowy i jakże smaczny dodatek do wielu dań.
Hiszpańska oliwa z oliwek
Oliwa hiszpańska – kraj torreadorów jest największym producentem oliwy w całej Unii Europejskiej. Rozciągają się tu ogromne połacie oliwnych gajów, które znajdziemy niemalże w całej Andaluzji. Nic więc dziwnego, że Hiszpanie nie wyobrażają sobie kuchni bez dodatku tego złotego, jakże zdrowego i smacznego oleju. Nuty oliwek łączą się z lekką pikantnością, gorzkawym i pieprznym smakiem. Wszystko zależy od tego, w jakim regionie jest produkowana. Hiszpanie często miksują kilka odmian oliwy w jednej. Podkreśla ona każdą, nawet najbardziej “nudną” potrawę nadając jej niesamowitego charakteru. Idealnie komponuje się zarówno z mięsami, jak i warzywami.
Oliwa hiszpańska czy oliwa włoska?
Zarówno oliwa włoska, jak i hiszpańska to stawianie na jakość i niesamowity bukiet smaków. To, na którą się zdecydujesz zależy więc od Twoich indywidualnych preferencji. Oliwy włoskie są produkowane z drobniejszych owoców, ale za to charakteryzują się bardziej intensywnym aromatem. Włoska oliwa jest znakomitą kompanką pizzy, sałatek, risotto, past i wielu innych potraw.
Z kolei oliwa z Hiszpanii jest łagodniejsza i bardziej neutralna w smaku niż jej włoska odpowiedniczka. Nie można jej jednak odmówić bogatej gamy aromatów i smaków. Znakomicie komponuje się nie tylko z potrawami rodem z gorącej i słonecznej Hiszpanii, ale także m.in. naszymi rodzimymi.
Najważniejsze jest to, aby stawiać na oliwy od sprawdzonych producentów – wyłącznie na oliwy z pierwszego tłoczenia.
Jak wybrać najlepszą oliwę z oliwek?
Aby mieć pewność, że dokonaliśmy dobrego wyboru należy przede wszystkim sięgać po oliwę extra virgin. Najlepiej stawiać na te dostępne w małych sklepach, od zaufanych marek. Jeszcze lepiej kupować je bezpośrednio u źródła – na przykład w trakcie podróży. Nigdy nie powinniśmy kierować się sloganami marketingowymi, a konkretnymi informacjami widniejącymi na etykiecie.
W praktyce mowa o tym, z jakiego kraju pochodzi dana oliwa. Ważny jest także opis metody tłoczenia, nazwa producenta, odmiana oliwek i miejsce ich uprawy. Nie bez znaczenia pozostaje także data zbiorów i data minimalnej trwałości. Nie warto również oszczędzać – im lepsza jakość oliwy, tym jej wyższa cena.