Już po raz kolejny redakcja NaWidelcu.pl objęła swoim patronatem inspirującą konferencję „Kulinaria – wizytówka regionów turystycznych”, która 4 kwietnia odbędzie się w Kampusie Grupy Uczelni Vistula przy ul. Stokłosy 3, w Auli nr 5.
Podczas eventu, organizatorzy i prelegenci przybliżą uczestnikom dziedzictwo kulinarne wybranych regionów z całego świata, a po wszystkim zaproszą do dyskusji na temat kierunków, pomysłów i możliwości wykorzystania specyfiki kulinarnej danych miejsc do pomocy w rozwoju turystyki na wskazanym obszarze. Konferencja „Kulinaria – wizytówka regionów turystycznych” to także okazja do poznania odległych kultur i ich tradycji kulinarnych, charakterystycznych produktów regionalnych, a także zeznajomienia się z wartościowymi pracami naukowymi na powyższe tematy.
Spotkanie z ekspertami
Udział w Konferencji to także idealna okazja do nawiązania nowych znajomości, zarówno tych biznesowych, jak i towarzyskich. To właśnie Warszawie, w Kampusie uczelni, 4 kwietnia wspólnie spotkają się eksperci kreowania produktu turystycznego na bazie dziedzictwa kulinarnego, pasjonaci gotowania i turystyki kulinarnej, w tym studenci i wykładowcy uczelni wyższych oraz szkół gastronomicznych, a także właściciele licznych restauracji, biur podróży, hoteli czy przedstawiciele organizacji turystycznych.
Co w programie?
Organizatorzy wydarzenia vistula.edu.pl oraz sgtir.edu.pl przygotowało dla uczestników mnóstwo świetnych wykładów i warsztatów, dzięki którym każdy zainteresowany tematyką turystyki kulinarnej wyjdzie z Konferencji z dawką nowej wiedzy i, mamy nadzieję, pomysłów.
BLOK I.
PODSTAWY NAUKOWE ROLI KULINARIÓW W ROZWOJU REGIONÓW TURYSTYCZNYCH
9:45 – 10:00
Wykład wprowadzający – dr hab. Karolina Buczkowska-Gołąbek, AWF Poznań, Wiceprezes Polskie Stowarzyszenie Turystyki Kulinarnej, Turystyka Kulturowa
10:00 – 10:15
Rola kulinariów w rozwoju regionalnym – Maria Koc, Wicemarszałek Senatu RP
10:15 – 10:30
Turystyka Kulinarna w ujęciu geograficznym – prof. dr hab. Andrzej Kowalczyk Uniwersytet Warszawski
10:30 – 10:45
Polskie szlaki kulinarne a rozwój turystyki kulinarnej – Jacek Janowski Polska Organizacja Turystyczna
10:45 – 11:00
Rola turystycznych szlaków kulinarnych w zrównoważonym rozwoju – mgr Jolanta Kamieniecka, ekspert zrównoważonego rozwoju
11:00 – 11:15
Możliwości wykorzystania żywności ekologicznej w kreowaniu oferty turystyki kulinarnej – prof. dr hab. Irena Ozimek, dr Julita Szlachciuk, dr Sylwia Żakowska-Biemas SGGW
11:15 – 11:30
Karczma u bacy, krupnik babuni: autentyzm produktów lokalnych w rozwoju turystyki opartej o dziedzictwo – mgr Aleksandra Chabiera, przedstawiciel Narodowego Instytutu Dziedzictwa
11:30 – 11:45
Oferta gastronomiczna w turystyce – mgr Marlena Pielak Marlena, mgr Ewa Ołubiec-Opatowska, dr hab. prof. Ewa, Czarniecka-Skubina, SGGW
11.45- 12.00
Dyplomacja kulinarna w służbie turystyki kulinarnej – dr Magdalena Tomaszewska Bolałek, kierownik Food Studies, Uniwersytet SWPS
12.00-12.15
Sieć Dziedzictwa Kulinarnego – Krzysztof Zaniewski, Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego
12.15-12.30 – Dyskusja
12.30 – 13:00 – Przerwa degustacyjna
BLOK II.
PREZENTACJA DOBRYCH PRAKTYK
13:00 – 13:15
Rozwój enoturystyki w Polsce – dr Anna Mazurkiewicz-Pizło, AWF Warszawa
13:15 – 13:30
Gastronomia warszawska, jako produkt turystyczny – mgr Ewa Rasińska, mgr Artur Głuchowski, dr hab. prof. Ewa Czarniecka-Skubina, SGGW
13:30 – 13:45
Kształtowanie oferty turystyki kulinarnej regionu na przykładzie wybranych wizytówek województwa podlaskiego – dr Piotr Kociszewski, Uniwersytet Warszawski
13:45 – 14.00
Jak stworzyć smakowitą destynację bez środków zewnętrznych? Studium przypadku: Wimlandia – dr inż. Katarzyna Janiszewska, ambasador World Food Travel Association na Polskę
14:00 – 14:15
Nad Bałtyk na rybę – asortyment dań rybnych w placówkach żywieniowych Trójmiasta i Półwyspu Helskiego – dr inż. Renata Korzeniowska-Ginter Akademia Morska w Gdyni
14:15 – 14:30
Jak smakują Karaiby – mgr Elżbieta Tomczyk-Miczka, Małopolska Organizacja Turystyczna
14:30 – 14:45
Turystyka kulinarna na Mauritiusie – dr inż. Katarzyna Janiszewska, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
14:45-15.00 – Dyskusja i podsumowanie
Tak właśnie było rok temu na konferencji
Kulinaria – wizytówka regionów turystycznych


Zapraszamy!
W imieniu naszym oraz Organizatorów, zapraszamy wszystkich naszych czytelników na tą ciekawą Konferencję.
Więcej informacji znajdziecie na stronie – http://www.vistula.edu.pl/pl/page/nauka-i-biznes/konferencje-i-seminaria,kulinaria-wizytowka-regionow-532.
eddy
szkoda ze WWA, nie po drodze mam niestety. moze za rok 🙂
Redakcja nawidelcu.pl
Za rok też jest dzień 🙂 Postaramy się, by było jeszcze ciekawiej.
ann
Czy to Beata Pawlikowska? 🙂 Uwielbiam ją! Złota kobieta 🙂
Redakcja nawidelcu.pl
Dokładnie! 🙂 Zapraszamy na tegoroczną edycję!