Autorem wpisu jest: nawidelcu.pl
W całej Polsce w okolicach Świąt Wielkanocnych niezwykle często przywołuje się tradycyjne przepisy kuchni regionalnej. Wśród wielu znanych przepisów, rzadko jednak wymieniane są te, które pochodzą z Wielkopolski.
Z kuchnią wielkopolską najczęściej kojarzą się tzw. poznańskie pyry oraz mąka żytnia zwana rżaną lub żanną. Niewiele osób wie, że wielkopolska tradycja posiada ogromną ilość niezwykle smakowitych przepisów, które po dziś dzień podaje się jedynie w tym regionie. Czernina z kaczej krwi, słodka kapusta, plyndze, kulanki, a na podwieczorek?
Szneki z glancem
(drożdżówki)
Składniki:
0,5 kg mÄ…ki
kostka masła lub margaryny
50 g drożdży
3 jajka
1 szklanka mleka
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
Sposób przyrządzenia:
Drożdże poÅ‚Ä…czyć z ciepÅ‚ym mlekiem. MargarynÄ™ utrzeć z cukrem, jajami, dodać mÄ…kÄ™, sól i podroÅ›niÄ™te drożdże. Wyrobić ciasto i uformować cienkie waÅ‚eczki, zawijać je w ksztaÅ‚t „Å›limaka”. Pozostawić je w ciepÅ‚ym miejscu do wyroÅ›niÄ™cia. WyroÅ›niÄ™te ciasto posmarować z wierzchu mlekiem i uÅ‚ożyć na wysmarowanej tÅ‚uszczem blasze. Piec w temp. ok. 230 stopni na zÅ‚oty kolor. Wystudzone drożdżówki posypać cukrem pudrem.
foto: spotkaniaprzystole.blox.pl