Slow Cooking (tł. wolne gotowanie) to wciąż mało popularna praktyka, która z czasem zyskuje jednak coraz więcej zwolenników, którzy doceniają naturalny smak i wartości odżywcze przygotowywanych w ten sposób potraw.
W czasach, kiedy większość z nas cierpi na nadmiar pracy i obowiązków, czas jest na tyle cenny, że staramy się go oszczędzać na tyle, na ile tylko możemy. Nikt z nas nie chce tracić czasu na wielogodzinne przygotowywanie posiłków, zastępując je często obiadem na mieście lub zamówieniem kolejnego fast-foodu z dostawą do domu. Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że takie nawyki mogą skutkować pogorszeniem stanu naszego zdrowia, obniżeniem odporności i nabraniem kolejnych kilogramów. Może więc warto poświęcić odrobinę więcej czasu i zadbać o swoje samopoczucie?
Czym jest Slow Cooking?
Slow Cooking to metoda przyrządzania potraw, która polega na wolnym, często nawet wielogodzinnym gotowaniu, w którym nie doprowadza się do wrzenia. Wszystko po to, aby poszczególne składniki zachowały swój smak i wartości odżywcze.
Przygotowanie potraw w ten sposób umożliwi nam wolnowar (slow cooker). Dzięki temu elektrycznemu urządzeniu nie musimy spędzać wielu godzin w kuchni – wystarczy, że włączymy je przed wyjściem do pracy, a gdy wrócimy będzie czekał na nas już gotowy obiad.
„Szalony Artysta Kulinarny”
Darek Kuźniak – finalista pierwszej edycji programu Top Chef i współprowadzący dwóch edycji programu Hell’s Kitchen to kucharz, który nieustannie zaskakuje nas niestandardowymi interpretacjami tradycyjnych przepisów. Doświadczenie zawodowe zdobywał nie tylko w Polsce, ale także w trakcie swoich podroży do Francji i Wielkiej Brytanii . Od marca 2018 jest współprowadzącym emitowanego na antenie TVP2 programu „Zakupy pod kontrolą”.
Jako ambasador marki Crock-Pot, Darek Kuźniak przygotował dwie propozycje oryginalnych deserów, które przygotujemy z pomocą wolnowarów tej marki.
Crock-Pot to prawdziwy pionier w dziedzinie tworzenia wolnowarów/slow-cookerów. Urządzenie zostało zaprojektowane w latach 70-tych XX w., a ilość sprzedawanych egzemplarzy liczy się w milionach.
Kisiel na francuskim czerwonym winie z malinami wg Darka Kuźniaka
Maliny płuczemy na sitku i przekładamy do naczynia wolnowaru Crock-Pot, a następnie dodajemy wino oraz cukier trzcinowy. Całość gotujemy przez 2 godziny na programie high. Na 20 minut przed końcem cyklu mieszamy owoce i dodajemy do nich mąkę ziemniaczaną. Na tym etapie należy skontrolować gęstnienie kisielu i w razie potrzeby ponownie go zamieszać. Gotowy kisiel przekładamy do naczynia, w którym zamierzamy go podać. Deser można podawać na ciepło lub na zimno.
Konfitura z truskawek i afrykańskiej bazylii wg Darka Kuźniaka
Umyte i oczyszczone z szypułek truskawki przekrój na połowę, a następnie umieść w naczyniu wolnowaru Crock-Pot. Owoce zasyp cukrem żelującym i dodaj listki bazylii. Przemieszaj ze sobą wszystkie składniki. Konfiturę gotuj na funkcji high przez 2 godziny. Całość przestudź i przelej do wyparzonych słoików o pojemności 300 ml.
Co powiecie na deser od samego Top Chefa? Kisiel na bazie wina, konfitura z truskawek i bazylii to propozycje, które mają szansę stać się główną atrakcją wszystkich letnich przyjęć!