Kolacja jest ostatnim posiłkiem w ciągu dnia. Powinna być lekkostrawna, aby nie obciążać przewodu pokarmowego przed snem. Dobrym pomysłem, zwłaszcza w chłodne dni jest kolacja na ciepło.
Faszerowane warzywa czy zapiekane jajka to idealne dnia, które można przygotować szybko, a które zachwycą nawet najbardziej wybredne podniebienia. Inspiracji można szukać w sieci (np. na stronie, na której można wykonać rezerwację stolika online) oraz na różnych blogach o tematyce kulinarnej, a jednym z nich jest blog serwisu Eatpoint.pl
Kolacja na ciepło – papryka faszerowana mięsem i warzywami
Składniki:
- 6 dużych papryk lub 8 mniejszych,
- 350 g fileta z kurczaka,
- 100 g białego lub brązowego ryżu,
- 2 ząbki czosnku,
- cebula,
- puszka czerwonej fasoli,
- 400 g kukurydzy w puszce,
- puszka krojonych pomidorów,
- 150 g sera mozzarella do zapiekania,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 0,5 łyżeczki (około 3 g) cukru,
- sól i pieprz do smaku,
- 0,3 łyżeczki mielonej ostrej papryki,
- po 1 łyżeczce: suszonego oregano, mielonej papryki, mielonego kminu rzymskiego,
- 0,5 łyżeczki mielonej kolendry.
Sposób przygotowania:
- Kawałki kurczaka pokrój wzdłuż i roztłucz. Kurczaka pokrój w kostkę (około 1 cm). Umieść w misce. Dodaj oliwę i przyprawy, wymieszaj. Zamarynowanego kurczaka najlepiej przechowywać w lodówce w czasie przygotowywania dania.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. W dużym garnku nastaw wodę.
- Papryki starannie umyj i osusz. Każdą paprykę przepołów i wydrąż gniazdo nasienne. Następnie umieść papryki partiami we wrzącej wodzie na około 2 minuty. Warzywa wyjmij, osusz i lekko posól wewnątrz. W wodzie po papryce ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu.
- Na patelni z dobrze rozgrzaną oliwą z oliwek zeszklij cebulę i podsmaż czosnek. Warzywa przesuń na bok. Dodaj filet z kurczaka i obsmaż. Dodaj mieloną ostrą paprykę, fasolę oraz kukurydzę. Wymieszaj. Po chwili dodaj pomidory z puszki i cukier. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem. Ciągle mieszając, zagotuj.
- Do dania dodaj ugotowany ryż. Wymieszaj. Gotowym farszem nadziewaj połówki papryk.
- Papryki faszerowane piecz przez około 20 minut. Następnie posyp je startym serem mozzarella i kontynuuj pieczenie przez 10 minut.
Kolacja na ciepło – jajka zapiekane z makrelą i jarmużem
Składniki:
- 150 g makreli z puszki w oliwie,
- 2 jajka,
- 3 liście jarmużu,
- kilka pomidorków koktajlowych,
- 4 łyżki mieszanki orzechów i pestek sałatkowych: nasiona dyni, słonecznik, orzechy pinii.
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni. Jarmuż starannie umyj, oderwij liście od twardych części. Wrzuć na wrzątek, gotuj przez 2 minuty. Następnie odcedź i włóż do naczynia żaroodpornego.
- Jarmuż dopraw solą i pieprzem. Na wierzchu ułóż kawałki makreli.
- Wbij dwa jajka. Całość obłóż przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi.
- Danie posyp mieszanką pestek i orzechów. Polej oliwą z puszki i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 10 minut, aż do ścięcia białek. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Kolacja na ciepło – mini pizze z cukinii
Składniki:
- 500 g cukinii,
- kilka plasterków salami,
- 1 puszka pomidorów,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka oliwy,
- suszone oregano,
- świeża bazylia,
- tarty ser mozzarella,
- tarty ser grana padano.
Sposób przygotowania:
- Przygotuj sos pomidorowy. Do garnka wlej oliwę, podgrzej na niej starty czosnek. Dodaj zmiksowane pomidory z puszki, ½ łyżeczki cukru, 1 łyżeczkę suszonego oregano oraz sól i pieprz do smaku. Całość gotuj przez 15 minut pod uchyloną pokrywką. Pod koniec gotowania dodaj poszatkowane liście bazylii.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 230 stopni. Cukinię przytnij na końcach i pokrój w plastry o grubości około 1,5 cm. Ułóż je na blaszce do pieczenia.
- Cukinię dopraw solą, pieprzem i suszonym oregano. Posmaruj sosem pomidorowym. Posyp po szczypcie tartego sera mozzarella i grana padano. Na każdym placku połóż kawałek salami i posyp suszonym oregano.
- Cukinie wstaw do piekarnika. Piecz przez 5 minut. Następnie przełącz na funkcję grilla i zapiekaj kolejne 5 minut.