Autorem wpisu jest: Marian Jeżewski

Czwartkowy wieczór, FloriaÅ„ska, koniec lutego, wÅ‚aÅ›ciwie wiosna (dwie Angielki w krótkich rÄ™kawach)! Dopiero któraÅ› z rzÄ™du mijana grupa mówi po polsku – normalne w Krakowie. Szukam hotelu "Pod Różą", gdzie ma odbyć siÄ™ degustacja kuchni z Veneto.

Wreszcie zauważam numer 14 i zlewajÄ…ce siÄ™ z fasadÄ… kamienicy wejÅ›cie do hotelu. W Å›rodku przestronnie. Nad hotelowÄ… restauracjÄ… "Amarone" szklane zadaszenie zamyka dawne podwórko. Kwadratowe stoÅ‚y czekajÄ… nakryte na goÅ›ci. MajÄ… dzisiaj udźwignąć wagÄ™ spotkania i specjaÅ‚ów z póÅ‚nocnego regionu Italii.

Wieczorne objadanie siÄ™ (już sporo po dwudziestej) nie jest pewnie zbyt wskazane, ale sumienie miÄ™knie na widok tego, na co spoglÄ…dajÄ… oczy. Kelnerzy nie dajÄ… wytchnienia, podajÄ… natychmiast jedno z drugim: carpaccio z serem ricotta i zioÅ‚ami podane na saÅ‚acie, makaron bigoli z cykoriÄ… z Treviso i kieÅ‚basÄ…, pieczeÅ„ z królika w sosie grzybowym serwowane z polentÄ…. Po pierwszej zmianie talerzy, smakujÄ…c delikatnÄ… trewizaÅ„skÄ… cykoriÄ™ w należytym skupieniu, byÅ‚em już gotowym miÅ‚oÅ›nikiem tej kuchni.

Sovae 2005, lekko cytrusowe z delikatnymi aromatami owoców egzotycznych w sposób naturalny Å‚Ä…czyÅ‚o siÄ™ z jedzeniem. Cabernet Sauvignon del Piave, w degustacji "w ciemno" wziÄ…Å‚bym najpewniej za merlota. Do królika trochÄ™ za Å‚agodne, imiennik restauracji – wino Amarone byÅ‚oby chyba stosowniejszym towarzyszem konsumpcji. Ale pani obok byÅ‚a zachwycona. Tiramisu na deser okazaÅ‚o siÄ™ po prostu Å‚asuchowym odjazdem. Nie wierzyÅ‚em sam sobie, kiedy po takim obżarstwie, jeszcze caÅ‚e wielkie ciastko zniknęło za zamkniÄ™tymi ustami – nie miaÅ‚o już prawa mi tego robić…

Degustacja w gronie zaproszonych polsko-wÅ‚oskich goÅ›ci miaÅ‚a uÅ›wietnić otwarcie wystawy Antonio Canovy w Muzeum Narodowym. XIX -wieczny rzeźbiarz, malarz i architekt, urodziÅ‚ siÄ™ w prowincji Treviso należącej wÅ‚aÅ›nie do regionu Veneto. JeÅ›li bÄ™dziecie PaÅ„stwo w Wenecji, to dowiedziaÅ‚em siÄ™, że zamiast pÅ‚acić za nocleg 400 euro, lepiej pojechać 20 minut na póÅ‚noc do Treviso i tam wydać tylko 80. A miejsce jest też wyjÄ…tkowo urocze. Co roku region odwiedza 62 mln turystów! Pod wzglÄ™dem gospodarki Veneto przeÅ›ciga GrecjÄ™.

Mimo wielkiej popularnoÅ›ci regionu, od narciarskich Dolomitów na póÅ‚nocy do plaż Adriatyku na poÅ‚udniu, z takimi miejscami jak Padwa, Werona czy Wenecja, jego mieszkaÅ„cy nie przestajÄ… promować swojej tradycji, kultury, turystyki, gastronomii i wina. Przysmaki na ten wieczór przygotowali studenci ze SzkoÅ‚y Hotelarskiej w Possagno – miejscowoÅ›ci, w której przyszedÅ‚ na Å›wiat Antonio Canova. I tak Å‚adnie zawiÄ…zaÅ‚a siÄ™ idea tego spotkania.

Bankiet odbyÅ‚ siÄ™ 28.02.2008 w restauracji Amarone, w krakowskim Hotelu "Pod Różą", z inicjatywy Narodowej Agencji Turystyki WÅ‚oskiej i WÅ‚oskiego Instytutu Kultury w Krakowie

Foto: MJ