Przepisy na jesień mogą być różne, ale u nas główną rolę grają jabłka. Owoc smaczny, zdrowy i bardzo popularny. Przepisy z jabłkami to głównie desery, ale nie tylko. Jak wykorzystać jabłka w kuchni? Ruszamy z podpowiedzią.

Piękna, polska, złota jesień… Na pewno wielu z Was jest miłośnikami kolorowych liści, które coraz częściej spadają z drzew oraz lekkiego, kapiącego deszczu wieczorową porą. Właśnie taką pogodę najczęściej możemy spotkać w październiku. Jeśli jednak pogoda za oknem przypomina bardziej tę listopadową lub zdecydowanie wolicie lato i upalne słońce, przychodzimy do was z propozycjami jak urządzić piękną, złotą jesień, ale na talerzu.

Muffinki z jabłkami

Muffiny to prosty, szybki i bardzo znany deser. Możemy zrobić je z różnymi składnikami, a dziś pokażemy jak wykorzystać do tego jabłka.

Muffinki z jabłkami

Składniki:

Czas przygotowania

30 minut

Liczba osób

4-5

W misce dokładnie wymieszać wszystkie składniki sypkie. Do większej miski wlać 120 ml mleka i 100 ml oleju. Wbić jajka. Wymieszać trzepaczką. Następnie obrać około 500 g jabłek, mogą być różne odmiany. Pokrojone kawałki jabłek dodać do miski z wcześniej wymieszanych składników płynnych i sypkich. Dokładnie wymieszać ciasto.

Ciasto nakładać łyżeczką do ¾ foremek na babeczki. Muffiny piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, następnie zredukować temperaturę do 170 stopni, z opcją pieczenia: góra/dół. Muffinki powinny piec się około 25-30 minut. Kiedy babeczki są gotowe można je dowolnie udekorować, np. polewą czekoladową, bitą śmietaną, serkiem mascarpone, a nawet orzechami. Do wyboru, do koloru!

Naleśniki z nadzieniem jabłkowym

Danie idealne dla dzieci i dorosłych, które możemy zjeść ze smakiem o każdej porze dnia i na każdą okazję. Jeśli wypróbowaliście już wszystko i brakuje Wam pomysłów na nadzienie do naleśników, dziś pokazujemy sposób na przepis z jabłkami.

Naleśniki z nadzieniem jabłkowym

Składniki:

Czas przygotowania

60 minut

Liczba osób

2-3

Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Jeśli lubicie wanilię, można naciąć laskę wanilii i łyżeczką wybrać jej ziarenka. Jabłka umieścić w garnku, skropić sokiem z cytryny, dodać ziarenka wanilii oraz cukier. Do garnka dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z wodą. Grzać na palniku i mieszać do momentu, aż powstanie „kisiel”. Następnie zmniejszyć moc palnika i gotować przez kolejne 5-7 minut, aż jabłka lekko zmiękną, ale nie będą rozgotowane. W ten sposób nasze nadzienie jabłkowe jest gotowe. Każdy z naleśników nadziewać masą z jabłek (około 1-2 łyżki) i zwijać wedle uznania, w trójkąty lub jak krokiety. Na koniec rozgrzać olej na patelni i ponownie smażyć naleśniki z jabłkami z każdej strony, aby uzyskały złocisty kolor.

To nasze propozycje sezonowych przepisów z jabłkami. Jabłko to owoc uniwersalny, który nada się do naprawdę wielu dań. Możemy użyć go zarówno do bardzo prostych, jak i bardziej skomplikowanych potraw. A Wy, do czego najczęściej używacie jabłek? Podzielcie się swoimi pomysłami w komentarzu! Jednocześnie odsyłamy do naszego wpisu o zapomnianych przepisach, gdzie znajdziecie kolejny przepis z jabłkami – na szarlotkę z szarą renetą.