Wiosna sprzyja zakładaniu balkonowych czy też przydomowych ogródków ziołowych. Obecnie zioła doniczkowe dostępne są w sklepach właściwie przez cały rok. Natomiast w sezonie wiosenno-letnim smakują one znacznie lepiej.
Jest jeszcze jedna bardzo istotna kwestia – możemy je wyhodować sami i cieszyć się ich wyglądem, smakiem przez wiele miesięcy. Uprawa ziołowych ogródków wcale nie jest trudna. Wystarczy odpowiednie podłoże (dostępne w każdym sklepie ogrodniczym) oraz gotowe sadzonki lub nasiona, odrobina chęci i systematyczność w podlewaniu, aby po kilku tygodniach zebrać pierwsze plony.
Najpopularniejsze zioła
Najpopularniejszymi ziołami w kuchni są: bazylia, oregano, mięta czy też melisa. Dodajemy je do wielu potraw, dzięki czemu zyskują one wyjątkowy smak i aromat, ale czy zastanawialiście się kiedyś nad ich drogocennymi właściwościami? To właśnie dlatego warto je mieć w zasięgu ręki.
Popularna bazylia działa przeciwzapalnie, rozkurczowo, a nawet przeciwdepresyjnie. Pewnie mało kto wie, ale warto o niej pamiętać również przy ukąszeniach owadów. Przyłożone w to miejsce liście bazylii pomagają pozbyć się opuchlizny. Bazylia lubi miejsca dobrze nasłonecznione, ale trzeba pamiętać o jej systematycznym podlewaniu. Bez względu na to, jaką odmianę wybierzemy, zioło będzie aromatyczne.
Myślę, że każdy z Was zna właściwości uspokajające melisy, ale czym jeszcze może zaskoczyć? Polecana jest na opryszczkę, ponieważ hamuje rozwój grzybów, wirusów i bakterii. Ma także działanie pobudzające (przyspiesza trawienie), a także jest lekiem ziołowym pomagającym przy bólach głowy. Latem szczególnie polecam picie wody z cytryną z dodatkiem liści melisy oraz mięty. Wspaniały smak, aromat oraz właściwości.
Zawarty we wspomnianej mięcie mentol działa bakteriobójczo, przeciwzapalnie i wspomaga trawienie. Zioło często wykorzystywane jest w łagodzeniu bólów brzucha, wzdęciach, kolkach, a nawet nerwobólach.
Prawdziwym hitem jest oregano. Zawarta w nim witamina E wpływa na zachowanie młodości. Oprócz tego oregano ma dużo witamin A, E, K, a także potas, cynk, selen, żelazo, magnez. Wykazuje również działanie przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe, a także świetnie sprawdza się w przeziębieniach, gdyż łagodzi kaszel.
Zdrowe koktajle
Świeże zioła świetnie komponują się też w zdrowych owocowych lub warzywnych koktajlach, które są jednym z najlepszych sposobów na poprawę metabolizmu, wzmocnieniu układu immunologicznego oraz oczyszczają nasz organizm. Są źródłem naturalnych witamin i minerałów łatwo przyswajalnych, a do tego są smaczne i pięknie pachną!
Przepis na zielony orzeźwiający koktajl:
- 2 kiwi
- 1 jabłko
- 1 ogórek zielony
- garść liści mięty
- garść szpinaku świeżego
- odrobina wody lub kefiru
Całość wystarczy dokładnie zblendować i cudowny napój gotowy! Na zdrowie! Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na https://ladyhashi.pl/