Autorem wpisu jest: nawidelcu.pl
Od najdawniejszych czasów w Polsce okres Wielkiego Postu poprzedzającego święta Wielkanocne obchodzono bardzo pieczołowicie. Na tradycyjnych polskich stołach pojawiały się specjalne potrawy postne. Były to zarówno rodzime dania bezmięsne, jak i potrawy spoza granic takie jak bliny. Są to tradycyjne rosyjskie placuszki z bardzo delikatnego drożdżowego ciasta, podawane z intensywnymi dodatkami tj. śledź czy wędzony łosoś.
Bliny
Składniki:
30g drożdży
400g mąki
3 jajka
2 szklanki mleka
pół kostki masła
1 łyżka cukru
1 szczypta soli
Sposób przyrządzania:
Drożdże, 1/3 łyżki cukru,odrobinę soli i 2 łyżki mąki rozpuścić w 2 -3 łyżkach ciepłej wody i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut. Następnie jajka rozdzielić na białka i żółtka. Z białek ubić sztywną pianę. Mąkę wsypać do dużej miski, wlać ciepłe mleko, żółtka, roztopione i wystudzone masło, cukier, sól, a na koniec przygotowany wcześniej zaczyn. Dokładnie wymieszać, delikatnie połączyć z pianą z białek, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na dwie godziny.
Na dwóch małych patelniach rozgrzać tłuszcz i smażyć małe placuszki – każdy z dwóch łyżek ciasta, z obu stron na złoty kolor. Serwować z kawiorem, śledziami, wędzonym łososiem, korniszonami, kaparami, kwaśną śmietaną, podając ją w małych miseczkach.
foto: zjadamy.blox.pl