Jaglak, czyli zapiekanka z kaszy jaglanej. Smaczna, zdrowa i prosta w przygotowaniu.
- 2 kubki kaszy jaglanej płuczemy pod bieżącą wodą (w garnku w którym ma być gotowana), w tym czasie gotujemy wodę w czajniku.
- Zalewamy umytą kaszę 5 kubkami wrzątku.
- Dodajemy pokrojonego pora (mogą być te zielone liście, które ludzie normalnie wyrzucają, a są super jako baza do sosów), pestki (łuskane) z dyni i sól.
Jak całość się zagotuje, to na małym gazie, pod przykryciem gotujemy jakieś 7-10 minut, czasem mieszając. Po wyłączeniu gazu mieszamy i dajemy kaszy wciągnąć resztę wody. Jakieś 5-10 minut.
Wtedy można dodać np. pomidory suszone cięte na kawałki (będą później tworzyć super skupiska smaku), szpinak z poprzedniego obiadu.
- Naczynie do zapiekania smarujemy cienko olejem.
- Kładziemy cienką warstwę mieszanki kaszowej, na nią warstwę sera żółtego (nie polecam śmierdzących), warstwę kaszy i pomidory krojone w plastrach gęsto, tak, aby przykryły kaszę.
- Solimy i dodajemy bazylię – najlepiej świeżą, porwaną na kawałki.
- Wrzucamy do rozgrzanego do 180 oC pieca na 40 – 50 minut.
Czas przygotowania: 30 minut + pieczenie.
Można jeść na zimno z dodatkowym serem i pomidorami. Można podgrzewać.