Autorem wpisu jest: Agata Buchta

W smaku przypomina anyż, ale jest z rodziny selerowatych. Jego bulwy rzeczywiÅ›cie ksztaÅ‚tem przypominajÄ… przedstawiciela swojej grupy (majÄ… jedynie gÅ‚adszÄ… skórkÄ™), jego zielonÄ… natkÄ™ natomiast można porównać do kopru. StÄ…d też wzięła siÄ™ inna jego nazwa, a mianowicie koper wÅ‚oski (lub azorski). DziÅ› znany jest gÅ‚ównie ze swych leczniczych wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci, ale i o walorach smakowych nie można zapomnieć.

Znany i uprawiany byÅ‚ już w starożytnoÅ›ci, gÅ‚ównie w rejonach Å›ródziemnomorskich. Do Europy trafiÅ‚ dziÄ™ki benedyktynom, którzy jako pierwsi rozpowszechnili jego uprawÄ™ w XVI wieku. DziÅ› uprawiany jest niemal na caÅ‚ym Å›wicie, także w Polsce. FenkuÅ‚ uprawiany w naszym klimacie jest roÅ›linÄ… dwuletniÄ…. Najlepiej roÅ›nie w lecie, wiÄ™c sieje siÄ™ go przeważnie na przeÅ‚omie czerwca i lipca. Najlepsze plony pojawiajÄ… siÄ™ w okresie od lipca do wrzeÅ›nia. W krajach o innym klimacie zbiera siÄ™ je od października do maja.

W sprzedaży jednak jest przez caÅ‚y rok. Warto jednak pamiÄ™tać, aby wybierać te, które majÄ… twardÄ… i jasnÄ… bulwÄ™, zielone pÄ™dy i charakterystyczny aromat anyżu. JeÅ›li fenkuÅ‚, który kupimy bÄ™dzie Å›wieży, daje nam to gwarancjÄ™, że możemy go przechowywać w lodówce nawet do dwóch tygodni. OczywiÅ›cie należy dodatkowo umieÅ›cić go w szczelnym hermetycznie zamkniÄ™tym pudeÅ‚ku.

FenkuÅ‚y można jeść na surowo, można też dusić, smażyć, grillować i gotować. Zarówno pokrojone bulwy jak i posiekanÄ… natkÄ™ można dodawać do saÅ‚atek, dipów, sosów, zup, a nawet faszerować nimi ryby. Warzywo jest cennym źródÅ‚em wielu witamin i przeciwutleniaczy. Jedna sztuka gwarantuje dzienne zapotrzebowania na witaminÄ™ C (w 93 proc.), potas (w 49 proc.), witaminÄ™ B1 (w 49 proc.), kwas foliowy (w 23 proc.) i bÅ‚onnik (w 33 proc.).

FenkuÅ‚ dobrze wpÅ‚ywa na trawienie, pobudza pracÄ™ żoÅ‚Ä…dka i jelit, zawiera kwercetynÄ™ (silny przeciwutleniacz), który hamuje objawy alergii, dziaÅ‚a przeciwzapalnie, niszczy wolne rodniki, a nawet chroni przed nowotworami.