Autorem wpisu jest: Marek Wyciślok

To efektowne, ciemnofioletowe warzywo, nazywane jest w rozmaity sposób. WystÄ™puje jako oberżyna, jajko krzewiaste czy też gruszka miÅ‚oÅ›ci (uważana od tysiÄ™cy lat za afrodyzjak w tropikalnych rejonach Azji). Ale oprócz oryginalnych nazw jest wÅ‚aÅ›cicielem wielu innych zalet.

Wartości odżywcze
BakÅ‚ażan należy do tej samej rodziny, co papryka, pomidory czy, o dziwo, tytoÅ„. Ma ozdobne liÅ›cie, a owoce to jagoda o maczugowatym, jajowatym, kulistym, owalnym, gruszkowy lub cylindrycznym ksztaÅ‚cie. Ale nie tylko ksztaÅ‚t wyróżnia go na sklepowej póÅ‚ce. LÅ›niÄ…ca skórka, najczęściej w różnych odcieniach fioletu to również jego znak rozpoznawczy.
Mimo, że 100 gramów bakÅ‚ażana to ok. 30 kalorii, nie jest on wskazany dla ludzi na diecie – warzywo jest bowiem ciężkostrawne. Unikać go powinny także: kobiety w ciąży, maÅ‚e dzieci, ludzie z problemami przewodu pokarmowego i nerkami. GÅ‚ównym powodem przeciwwskazaÅ„ jest to, że powoduje wzdÄ™cia. Poza tym jednak posiada wiele zalet. Zawiera dużo potasu, sporo fosforu i wapnia, a także znaczne iloÅ›ci bÅ‚onnika (ok. 50% wiÄ™cej, niż jabÅ‚ka lub brzoskwinie). Mówi siÄ™ także, że bakÅ‚ażany dajÄ… dÅ‚ugowieczność i obniżajÄ… poziom cholesterolu we krwi.

Jak kupować
KupujÄ…c należy zwrócić uwagÄ™, by wybierać owoce z gÅ‚adkÄ… bÅ‚yszczÄ…cÄ… skórkÄ…, bez żadnych uszkodzeÅ„. Pod naciskiem palca miąższ powinien lekko siÄ™ uginać. DojrzaÅ‚e bakÅ‚ażany, owiniÄ™te w foliÄ™, należy przechowywać w lodówce nie dÅ‚użej niż 3-4 dni.
Po obraniu dobrze jest posypać bakłażan solą lub skropić sokiem z cytryny w celu pozbawienia nieprzyjemnego, goryczkowego smaku.

Tajemnicze warzywo
Jak na każde porzÄ…dne warzywo przystaÅ‚o, nie od razu staÅ‚ siÄ™ ulubieÅ„cem kucharzy i smakoszy. PochodzÄ…ce z Indii warzywo (przywiezione do Europy w XIV wieku przez Arabów) na poczÄ…tku traktowane byÅ‚o jako roÅ›lina ozdobna i zanim zostaÅ‚o przysmakiem, musiaÅ‚o „sporo wody upÅ‚ynąć”. W wieku XV nasz bohater miaÅ‚ bardzo złą reputacjÄ™, byÅ‚ posÄ…dzany o powodowanie gorÄ…czki i epilepsjÄ™. W późniejszym okresie jego los siÄ™ odmieniÅ‚ – staÅ‚ siÄ™ luksusowym daniem na królewskich stolach, w paÅ„stwach Å›ródziemnomorskich. Ale jeszcze w 1760 roku katalogi sÅ‚ynnej francuskiej firmy ogrodniczej Vilmorin zamieszczaÅ‚y bakÅ‚ażan w dziale roÅ›lin ozdobnych. Dopiero w 1870 r. zaczÄ™to traktować bakÅ‚ażana jak peÅ‚noprawne i wartoÅ›ciowe warzywo.

Przepis na zapiekane bakłażany znajdziecie Państwo w naszej "Książce kucharskiej"